+421 917 200 900 hotline

Vláda narýchlo mení ochranu osobných údajov.

Novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú minulý týždeň expresne schválila vláda, sklamala rozsahom navrhovaných zmien. Na reparát však v čase vrcholiacej prezidentskej kampane nebolo treba čakať dlho. Ďalší balík zmien už ide podstatne hlbšie.

 

Zákon 122/2003 Z.z. o ochrane osobných údajov, ktorý Národná rada SR schválila v polovici vlaňajška, pričom niektoré povinnosti začali platiť od 1. januára, kritizovali podnikatelia a ich profesijné organizácie dlhé týždne. Vo februári sa stretli s premiérom Robertom Ficom, ktorý sľúbil zohrať úlohu mediátora s Úradom na ochranu osobných údajov.

 

Minulý týždeň vláda prerokovala a do parlamentu posunula novelu zákona, ktorú predložil šéf kabinetu a prezidentský kandidát v jednej osobne, R. Fico. Obsahovala však prakticky len jednu významnejšiu zmenu. Aby Úrad na ochranu osobných údajov nemusel pokuty za porušenie zákona ukladať automaticky – čo je vymoženosť, ktorá sa do právnej normy dostala vďaka zásahu prezidentskej kancelárie.

 

Podnikateľské zväzy, ktoré na úpravy zákona tlačili, ostali sklamané. Ich predstavitelia sa pre médiá vyjadrovali v zmysle, že sa im zďaleka nepodarilo presadiť všetko, čo chceli.

 

Medzičasom rokovania pokračovali a začiatkom tohto týždňa dospeli k podstatne radikálnejším výsledkom. Zo zákona by mala napríklad vypadnúť povinnosť vypracovať bezpečnostnú smernicu, registračná povinnosť sa mení na oznamovaciu, bez poplatku a s možnosťou vykonať ju elektronicky.

 

Podľa dohody podnikateľských združení s vládou by novela zákona ako aj tohtotýždňové zmeny mali expresne rýchlo preletieť aj parlamentom (formou pozmeňovacích návrhov). Rovnako by jej nemala stáť v ceste ani kreatíva tímu dosluhujúceho Ivana Gašparoviča. Cieľom je, aby novela vstúpila do platnosti už 1. apríla tohto roka.

 

Zdroj: Trend

Translate »